Ce tipuri de persoane vin la terapie si care este procesul terapeutic
De ce primul terapeut de cele mai multe ori este de “compromis”.
In acest articol fac referire la tipurile de persoane care solicita serviciile de terapie. Mai mult de atat, explic procesul terapeutic de vindecare prin care trece o persoana alaturi de un terapeut. Provocarile prin care trece pentru a ajunge la destinatia dorita.
Din experienta acumulata am observat de-a lungul timpului mai multe tipuri de persoane care vin in cabinet:
- Persoane care nu doresc sa se schimbe ne-a aparat, ci mai de graba cauta pe cineva care sa le aprobe.
- Persoane care vin doar sa verifice si sa testeze terapeutul sau doar din curiozitate. Acestia deseori sunt doar in vizita.
- Persoane care cu adevarat doresc sa se schimbe si sunt receptivi la ce li se spune.
Mai departe o sa explic care este procesul terapeutic de vindecare.
Persoanele care cu adevarat doresc sa se schimbe, adica cele de la numarul 3 – sunt si cele care deja au parcurs un proces terapeutic sau chiar mai multe cu un alt terapeut sau au fost preocupati de dezvoltare personala in urma cu ceva timp. Au si actionat in consecinta, deseori parcurgand tot felul de cursuri.
Cu acestia este cel mai simplu de lucrat. Daca ne imaginam ca rezultatul unui proces terapeutic ar fi o casa atunci aceste persoane vin deja cu fundatia casei realizata.
Este mare lucru, deoarece stim cu totii ca cel mai greu este sa sapi santuri sa realizezi fundatia.
Persoanele de la numarul 1 si 2, adica cele care vin sa testeze sau din curiozitate. Acestea de abia acum incep procesul terapeutic si incep sa se informeze referitor la ceea ce li se intampla la nivel psihic si emotional. Alaturi de ei trebuie sa sapam santurile si sa turnam cimentul pentru fundatia casei.
Terapeutii care au clienti de la numarul 1 si 2, pe langa faptul ca le este greu, relatia terapeutica este mai de graba sortita esecului.
Acesti terapeuti ajung sa fie criticati, judecati de catre clienti. Dar, in realitate lucrurile nu sunt chiar asa.
Avand in vedere rezistentele la schimbare pe care le manifesta printr-un comportament in care nu accepta, nu sunt receptivi, nu sunt flexibili la schimbare, de abia acum au inceput sa se informeze referitor la ceea ce traiesc – rezultatele sunt evidente: terapeutul este vinovat. Continua sa perpetueze acelasi comportament.
Prin urmare ajung sa treaca prin 2 – 3 terapeuti, ca intr-un final al 4-lea sau al 5-lea sa fie cel castigator. Sa ia cireasa de pe tort asa cum imi place mie sa spun uneori.
Din pacate, scolile de formare pentru profesia de psihoterapeut ne invata cum sa gestionam procesele si emotiile, ne invata teoria si practica in psihologie, dar nimeni nu iti dezvaluie bunele practici de business si la ce sa te astepti, ca pana la urma aceasta profesie trebuie abordare ca in antreprenoriat.
Prin urmare, le multumesc tuturor terapeutilor ca s-au chinuit si au sapat santurile realizand fundatia unei case alaturi de client. Si le multumesc clientilor deopotriva care au rezistat si au parcurs deja mai multe etape din procesul terapeutic de vindecare.
Le sunt recunoscatoare deoarece fundatia este realizata, eu avand mai departe rolul alaturi de client de a ridica peretii si a pune acoperisul casei. Lucrul cel mai usor, deoarece ceilalti terapeuti au realizat munca cea grea in urma mea. Aceasta calatorie este mult mai usoara si mai frumoasa atat pentru mine, cat si pentru client.
De asemenea, sper ca terapeutii care imi preiau clientii, sa fie recunoscatori pentru ceea ce s-a realizat ca ei sa se bucure de calatoria ceea ce o sa urmeze alaturi de clientii lor cei noi.
Realitatea in care eu traiesc legat de ce se intampla in cabinet ca si proces terapeutic si tipurile de clienti care imi calca pragul este fix ceea ce am descris aici.
Ma bucur enorm in ambele cazuri, atat alaturi de persoanele care prezinta rezistente la schimbare, cat si alaturi de cele care isi doresc cu adevarat o schimbare. Merg alaturi de ele intr-o calatorie. Uneori este nevoie de sapat santuri, alteori este nevoie de ridicat ziduri si pus acoperisul. In activitatea de la cabinet sunt pusa in ambele situatii. Pana la urma cel mai bun terapeut este cel care stie sa realizeze ambele munci.
Asa cum eu pregatesc terenul pentru terapeutii care vor urma dupa mine pentru client, asa sper ca si alti terapeuti sa construiasca si sa pregatesca ceea ce este nevoie pentru a prelua clientul mai departe. Pana la urma cel mai bun terapeut este cel care stie sa realizeze ambele munci.
O zi frumoasa va urez!
P.S. Si sper ca acest articol sa deschida ochii in ambele sensuri: atat terapeutilor, cat si clientilor.
Unul fara altul nu este posibila o schimbare!
Related Posts
Eliberari din “a trai” inca o data nasterea copilului
Saptamana trecuta a venit la cabinet o femeie cu varsta 35 de ani, casatorita si...
Ce tipuri de persoane vin la terapie si care este procesul terapeutic
Ce tipuri de persoane vin la terapie si care este procesul terapeutic. Dezvaluiri...
Rezultate din terapie cranio-sacrala
Terapia cranio-sacrala este o terapie blanda, non-invaziva. Se lucreaza pe intreg...